top of page

Zihinde Bir Dalga

Sergi, ismini Ursula K. Le Guin’in “Zihinde Bir Dalga” isimli kitabından alıyor. Sergi, Merve Dündar’ın 2020-2021 yılları arasında üzerinde çalıştığı “anlam ağları” serisi ile kesişmeler içeren ve bu serinin devamı niteliğinde olan çalışmalarını izleyici ile buluşturuyor. Sergide, sanatçının tekrar eden jestlerle, hafızasındaki anılarının izini sürerek ürettiği “duyumsal kaynaklarının haritasını” oluşturduğu desenleri; duygu ifade eden kelimelerden oluşan kâğıt kolajları; toplumsal kodların katmanlarını araştırdığı baskıları ve mekana özgü müdahaleler içeren çalışması izleyici ile buluşuyor. “Anlam ağları” serisini oluşturan kafesler ise aynı sinir sistemimizi oluşturan nöronlar gibi karmaşık bir iletişim ağı ile sergi mekanına yayılıyor.

Sergi, dış dünya ile etkileşimimiz üzerinden zihnin sınırlarının ve anlam dünyalarının nasıl oluştuğuna, duygu ve davranışların nasıl şekillendiğine odaklanıyor. Çalışmalarında iç dünyanın dışarıyla ilişkisini merkeze alan sanatçı, kendi kişisel tarihinden yola çıkarak ortak duygu ve deneyimlere ulaşmaya çalışıyor. Sergi farklı form, doku ve ifade biçimleriyle bir yandan kişisel anılar üzerinden ilerlerken diğer yandan da toplumsal normların anlam dünyamıza etkileri üzerine düşünmeyi öneriyor. 

Zihinde Bir Dalga sergisi, izleyiciyi “Zihnimizin sınırı nerede?”, “Bu sınırlar duygu ve davranışlarımızı nasıl şekillendiriyor?”, “Anlam dünyamız nasıl oluşuyor?”, “Kararlarımızı nasıl etkiliyor?”, “Dil, sözcükler bunun neresinde?” soruları eşliğinde  bir deneyime davet ediyor. 

bottom of page